Fastigheten som i folkmun går under namnet Tumstocken rymmer många delar. Under 2017-2022 har det renoverats, projekterats och byggts för att se till att byggnaden mår bra framåt och börjar leva igen. Visionen för byggnaden är att det ska finnas mycket liv här. Många olika åldrar, intressen och nationaliteter ska kunna kalla det här för sin bas.

I processen har vi lärt oss massor om platsen och lärt känna karaktärer från dess historia. Ingenjör C S Nyberg var den som uppförde originalbyggnaden 1909, mycket tack vare försäljningen av ”den tudelade remskivan” för svindlande 250 000 kr. Nyberg fick dock bara vara verksam uppfinnare i 10 år på platsen innan han gick bort.

1930 kom så Carl Jonson till Mellösa och en ny era började med tumstockar (eller måttstockar) i centrum. Carl och hans familj huserade under en tid i det som idag är ateljélokal mitt i huset men kom sedan att bosätta sig i det huset som fortfarande är närmaste granne till Mellösaverken.

Under åren som följer så tillverkas en hel rad olika produkter, utöver tumstockar i aluminium och trä. Tenn- arbeten såsom speglar och ramar till bl. a. Svenskt Tenn följdes av patronband, en produktion som pågick under kriget, och en finurlig takstege som kunde kopplas ihop till önskad längd. 

Men 1980 var det slut med tumstockar i Mellösa då Hultafors köpte upp verksamheten och la ner. Efter att byggnaden tömts på allt, stort som smått, maskiner såväl som dokument, såldes fabriken. Mellan 1980 och 2016, då Mellösaverken AB tog över, har byggnaden fått se svarvar rotera, byggvaror lagras, uppfödning av möss i stor skala och fönsterrenovering.

Samhället Mellösa är en liten pärla. Här lever du ett gott liv med närhet till sjöar, vacker natur, Sörmlandsleden och mycket kultur. Det produceras fantastiska råvaror runt omkring oss och möjligheterna till en intressant fritid är många. För att läsa mer om allt härligt som ryms i vår närhet, besök mellosa.nu

Här finns en förskola och en skola fsk-6, något som vi kämpat under lång tid för att få behålla. Den processen har i sig gjort Mellösa till en plats med väldigt mycket engagemang och sammanhållning. Bygderådet ordnar evenemang för barnen på loven, håller i gruppträning i skolans gymnastiksal, bjuder in till föredrag och försöker allt vad det går uppmuntra till utveckling av våra mötesplatser, varav Mellösaverken är en.