Om oss

Vi som äger Mellösaverken är David Taylor och Åsa Lockner, konsthantverkare med inriktning på metall. Våra ateljéer och bostad ryms på mellanplanet i huset. Övre planet består av hyresrätter i olika storlekar (1,5-4 rok). Vår vision för byggnaden är att det ska finnas mycket liv här, många olika åldrar, intressen och nationaliteter ska kalla det här för sin bas.


Under 2020 utvecklar vi en samlingslokal "Tumstocken" med stöd från Leader Södermland. Tanken är att du som vill matförädla i liten skala, hålla kurser, starta matlag, ställa ut dina arbeten eller fotografera din nya kollektion ska kunna hyra lokalen. Även du som har en återkommande verksamhet men utan behov av att ha egen lokal är välkommen. Vi vill se lokalen nyttjas med många olika inriktningar. Hör av dig om du vill komma på en visning eller behöver information om utrustning eller kostnad för hyra.

Samhället Mellösa är en liten pärla. Här lever du ett gott liv med närhet till sjöar, vacker natur, Sörmlandsleden och mycket kultur. Det produceras fantastiska råvaror runt omkring oss och möjligheterna till en intressant fritid är många. För att läsa mer om allt härligt som ryms i vår närhet, besök mellosa.nu

I Mellösa finns det en förskola och en skola för årsk fsk-6. Kyrkan har en aktiv kör och verksamhet för barn. Hästar är ett stort intresse för många och möjligheterna att rida är många. Byn ståtar också med ett café, en loppis, en musikkrog och flera producenter av grönsaker och kött m.m.

Fastigheten som i folkmun går under namnet Tumstocken rymmer många delar. Under 2017-2022 har vi renoverat, projekterat och byggt för att se till att byggnaden mår bra framåt och börjar leva igen. Taket har renoverats, alla fönster likaså och nytt värmesystem installerats. Bland mycket annat.


Vi har också lärt oss massor om platsen och lärt känna karaktärer från dess historia. Ingenjör C S Nyberg var den som uppförde originalbyggnaden 1909, mycket tack vare försäljningen av "den tudelade remskivan" för svindlande 250 000 kr.  Nyberg fick dock bara vara verksam uppfinnare i 10 år på platsen innan han gick bort.


1930 kom så Carl Jonson till Mellösa och en ny era började med tumstockar (eller måttstockar) i centrum. Carl och hans familj var under en tid bosatt i det som idag är ateljélokal mitt i huset men kom sedan att bosätta sig i det huset som fortfarande är närmaste granne till Mellösaverken. 


Under åren som följer så tillverkas en hel rad olika produkter, utöver tumstockar i aluminium och trä. Tennarbeten såsom speglar och ramar till bl. a. Svenskt Tenn följdes av patronband, en produktion som pågick under kriget, och en finurlig takstege som kunde kopplas ihop till önskad längd.


Men 1980 var det slut med tumstockar i Mellösa då Hultafors köpte upp verksamheten och la ner. Efter att byggnaden tömts på allt, stort som smått, maskiner såväl som dokument såldes fabriken. Mellan 1980 och 2016, då vi tog över har byggnaden fått se svarvar rotera, byggvaror lagras, uppfödning av möss och fönsterrenovering.